>

De 5 meest gemaakte LED kweeklamp fouten


Standaard HID-lampen behoren bijna tot het verleden, omdat iedereen druk bezig is de kweekbelichting te upgraden naar LED. De LED kweeklampen hebben ongetwijfeld voet aan de grond gekregen en zullen de rol niet meer lossen. De voordelen zijn gewoon te groot: zoals lagere elektriciteitskosten, perfect kleurenspectrum voor een uitstekende opbrengst en een lange levensduur. Toch moet je enkele veelvoorkomende fouten met je LED setup vermijden om het maximale uit je planten te halen.

 

1. De verkeerde LED-verlichting voor uw behoeften

Het belangrijkste aspect van LED-verlichting is kleurspecificatie. Maar wat is het doel van je kweeklamp? Bijverlichting bij verminderd daglicht, volledige belichting in een donkere ruimte, kiembelichting, …

U wilt het juiste type led kweeklamp met het juiste spectrum. Het meest efficiënte en doeltreffende spectrum voor de specifieke levensfase van je plant.

Bijbelichting bij verminderd daglicht

Tijdens de donkere maanden komt er vaak te weinig rechtstreeks daglicht binnen langs het raam met te weinig energie voor de fotosynthese van de plant. Hierbij is het vaak voldoende om led kweeklamp met lager wattage (<100W) over de middag een 6 tal uur bij te laten belichten. Full spectrum is geen must, maar werkt altijd. Een combinatie op de absorptiepieken, blauw (440-460nm) en rood (640-660nm), voor de fotosynthese kan ook.

Volledige belichting in een donkere ruimte

Bij volledige cyclusbelichting in een afgesloten kweektent of kweekkast is een full spectrum led kweeklamp een vereiste. Dit omdat een volledige spectrum van daglicht beschikbaar moet zijn voor de plant. Niet alleen om de fotosynthese volop te laten draaien, maar ook om hormonenstromen te reguleren. Daarom is een full spectrum kweeklamp meestal samengesteld uit een combinatie van cool white en warm white led diodes met potentieel een toevoeging van specifiek golflengten zoals UV, rood, ver-rood of infrarood. Hierom zijn full spectrum led kweeklampen perfect voor de groei- en bloeifase van elke plant.

Vegetatief

Wil je enkel vegetatief kweken, dan is een full spectrum kweeklamp met vooral cool white en blauwe led diodes uitstekend. Voor de bloei is de aanwezigheid van warm white, rood , ver-rood of infrarood onontbeerlijk.

2. LED's van lage kwaliteit kopen

Iedereen houdt rekening met de kosten bij omschakeling naar LED-kweekbelichting. Maar een overschakeling naar inferieure kwaliteit gaat je altijd teleurstellen.

Hoogwaardige LED kweeklampen zijn duur (zeker in vergelijking met andere lichttypes). U krijgt echter waar voor uw geld wanneer u investeert.

Helaas wordt de markt overspoeld met LED's van lage kwaliteit. Websites en retailers proberen hun lampen als betaalbaar te promoten. En beweren dat ze u een superieure opbrengst zullen bieden. De realiteit schiet echter meestal te kort. Vaak worden goedkope LED-lampen in het buitenland geproduceerd, vaak in China.

 

Ze zijn gemaakt van inferieure materialen, hebben een niet al te lange levensduur en kunnen zelfs brandgevaarlijk worden als ze niet aan de strenge veiligheidseisen voldoen. Best is om iets meer uit te geven om met een gerust hart de juiste LED kweeklamp aan te schaffen.

 

3. Verkeerde hoogte

Te hoog: Het komt vaak voor dat telers die overstappen op LED's een probleem hebben met de hoogteberekeningen van hun LED kweeklampen. Als je gewend bent te kweken met HPS of MH moet je je waarschijnlijk aanpassen aan LED's. Het is bekend dat traditionele HPS lampen veel warmte produceren, dus kwekers weren gewend om de lampen hoog te hangen om hun planten te beschermen. LED's produceren echter aanzienlijk minder warmte dan HPS en u hoeft zich daarom zelden zorgen te maken dat uw planten verbranden. Hang je LED's op dezelfde hoogte als je HPS lamp, dan zullen de planten strekken om voldoende licht te krijgen, waardoor een zwakke, slungelige groei ontstaat.

Te laag: Veel telers proberen ook de LED kweeklampen te dicht bij de planten te hangen, wat weer andere problemen veroorzaakt. Als u LED's te dicht bij planten hangt, kunnen de bladeren als gevolg van overbelichting een deel van de golflengten blokkeren. Dit noemt men lichtstress en wordt gekenmerkt door vergeling van de bladeren omwille van blokkering van de fotosynthesereactie.

Vaak kunnen LED kweeklampen veilig binnen 15 tot 30 cm van de bladerdak van uw plant worden geplaatst, maar als u ziet dat de bovenste bladeren van uw toppen verbleken, verhoogt u de afstand met ongeveer 15 cm.

Zoeken naar de Sweet Spot

Aan te raden is om per type lamp de aanbevolen afstand tot de plant te volgen en van daaruit op zoek te gaan naar de sweetspot. Dit doet u door de afstand telkens enkele dagen met 5 cm te verlagen totdat verbleking optreedt. Hierna kan de kweeklamp terug 5 cm omhoog en heeft u de sweetspot gevonden. De sweetspot is vooral belangrijk voor de bloeifase.

De dagelijkse lichtintegraal

Met de kennis van bovenstaande in het achterhoofd is het belangrijk om weten dat een plant een bepaalde hoeveelheid licht nodig heeft tijdens zijn volledige daglengte. Daarom is het belangrijk om tijdens de groeifase die vaak gekenmerkt wordt door een langere belichtingsduur, de lamp niet op de sweetspot te positioneren, maar een 20 tal cm hoger.

 

4. Het gevaar van te veel water

Je vraagt ​​je misschien af ​​wat irrigatie met verlichting te maken heeft. HPS lampen (de meest gebruikte verlichting vóór LED kweeklampen) produceren een aanzienlijke hoeveelheid warmte, waardoor de planten vaak moeten bewaterd worden om correcte resultaten te bekomen. LED's produceren echter minder warmte, dus de lagere temperatuur kan leiden overbewatering als u uw bewateringsschema niet aanpast. Overmatig vocht leidt tot ongedierte, wortelrot en schimmels. Controleer de grond regelmatig voordat u water geeft. Net vochtig is meer als voldoende.

5. Er niet in slagen om voldoende verlichting te bieden

Helaas zullen veel sites die goedkope LED kweeklampen verkopen, beweren dat ze de beste deal voor verlichting hebben. Een veelvoud aan specificaties vermelden om kopers te verwarren. Bij LED' kweeklampen let je daarom vooral PPFD boven watt. Als u LED kweeklampen met een hoog wattage koopt, maar een lage powerfactor hebben (<0.90) gecombineerd met een slechte spreiding, zullen de lagere delen van de planten niet voldoende licht krijgen.

 

Neem altijd de tijd om te onderzoeken wat u koopt en controleer de aanbevelingen van de verkoper/fabrikant. Neem daarom met ons contact op via Ledgrowersbe@telenet.be.

Whatsapp/Gsm: +32(0)485987682

U krijgt direct correct advies voor jouw opstelling.

 

Guy Smets





Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Alles over kweken met LED