>

Beste Kweekruimte condities

Licht (PAR) – Temperatuur – Lucht (CO2)

In dit artikel zullen we het hebben over de optimale omstandigheden voor je kweekopstelling, om de beste groei en maximale opbrengst te verkrijgen. Planten hebben natuurlijk voldoende water en voedingsstoffen nodig om gezond te groeien, maar de fotosynthese is de drijvende kracht achter plantengroei. Plantengroei wordt grotendeels bepaald door de hoeveelheid licht die de plant ontvangt, de hoeveelheid CO2 en de temperatuur van de omgeving, dewelke bepalend is voor de snelheid waarmee de fotosynthese plaatsvindt. De grafieken die we in dit artikel gebruiken, zijn ontleend aan een universitaire studie die in 2008 door wetenschappers Suman Chandra is gepubliceerd. Dit waren laboratoriumonderzoeken die zijn uitgevoerd op een krachtige cannabis sativa-soort. Ze keken naar de invloed van verschillende temperaturen, lichtintensiteit en CO2, en het effect op de plantengroei. Onder de foto bespreken we deze 3 parameters;
1science-article


Het wetenschappelijk artikel vind je hier: Artikel op Researchgate.net of kan je hier downloaden: photosynthetic-response-of-cannabis-sativa

Lichtintensiteit

Dus eerst kijken we naar het niveau van lichtintensiteit dat de plant ontvangt. Als we het hebben over fotosynthese, hebben we het over licht in termen van de tuinbouwreferentie die PAR (Photosynthetically Active Radiation) is. Bij PAR-niveaus tot 1500 µmol/m²s krijg je hogere groeisnelheden, maar het is ook aangetoond dat zodra je 800 µmol/m²s passeert, de groeisnelheid die je krijgt niet echt de hoeveelheid extra lichtenergie waard is die je in de plant stopt . Daarom wordt algemeen aangenomen dat ongeveer 800 µmol/m²s de beste afweging is tussen maximale groei en niet te veel energie hoeven te verbruiken. In de vegetatiefase zou je ongeveer 50% van die niveaus willen bereiken, ongeveer 400 µmol/m²s. U kunt dit bereiken door uw armatuur de output te laten verminderen door een dimmer te gebruiken of door hem ongeveer 1,5 tot 2 keer hoger te plaatsen dan de optimale ophanghoogte.

par- intensiteit

Optimale temperatuur

de optimale temperatuur voor plantengroei is getest op twee verschillende lichtniveaus. Gemiddeld PAR-intensiteitsniveau van 500 µmol/m²s en een zeer hoog niveau van 1000 µmol/m²s. In beide gevallen vond de maximale plantengroei plaats bij 30 graden Celsius. Natuurlijk hebben verschillende stammen verschillende vereisten, maar wat betreft temperatuur zou onze suggestie zijn dat een veilige temperatuurband om in te werken tussen 25 en 32 graden Celsius zou zijn.
temperature-optimum

CO2-niveaus

Tot slot kijken we naar de impact van verschillende niveaus van CO2 op de plantengroei. Het normale atmosferische niveau van CO2 is ongeveer 370 delen per miljoen. Als je luchtcirculatie met ventilator (en koolstoffilter) introduceert, is het zeer waarschijnlijk dat je dat atmosferische niveau van CO2 in je kweekruimte handhaaft. Het is erg moeilijk om het CO2-niveau te verhogen, want als je meer CO2 in de kweekruimte brengt, wordt het net zo snel door de ventilator afgevoerd. Het is daarom bijna onmogelijk om het CO2-gehalte kunstmatig te verhogen.
Maar er zijn een aantal manieren om dit te doen! Je kunt de omgeving omsluiten, zodat de lucht terug de kweekruimte in circuleert of rond de kweekruimte wordt gerecirculeerd. Door het gebruik van een CO2-sensor te combineren met een vorm van CO2-toevoeging door middel van CO2-zakken of CO2-branders, kan het CO2-niveau in uw kweekruimte kunstmatig worden verhoogd.
Een andere methode die je zou kunnen gebruiken is om effectief natuurlijke en gratis bronnen te gebruiken. We stoten allemaal CO2 uit als we ademen en daarom wordt in bewoonde gebouwen het CO2-niveau vaak wel twee keer zo hoog als in de buitenlucht. Als je lucht in je kweekruimte kunt halen vanuit een bezet gebouw of werkplek, zal je hoogstwaarschijnlijk het CO2-niveau in je kweekruimte verhogen en de groeisnelheid verhogen.

co2- niveausBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Alles over kweken met LED