>

Welk Spectrum hebben mijn planten nodig

Vaak worden LED kweeklampen vergeleken aan de hand van hun lumen waarde. Je kan het al raden, dit is weinig relevant. Omdat Lumen vooral iets zegt over de hoeveelheid licht die wij met het menselijk oog kunnen waarnemen en veel minder over de hoeveelheid licht die een plant daadwerkelijk gebruikt voor groei of bloei. PAR (Photosynthetically Active Radiation) daarentegen geeft de hoeveelheid licht aan die de plant gebruikt voor fotosynthese en is daarom wel een goede indicator. 
Moesten we nu een zeer krachtige lamp uitmeten met een hoge concentratie golflengtes gaan we eveneens een hoge PAR waarde meten. Maar uit het gele gebied van het spectrum haalt de plant weinig energie. Als gevolg is de elektriciteit die je lamp verbruikt, eveneens weinig efficiënt naar je plant toe. Dus enkel wanneer we de kracht van de lamp in combinatie met het kleurenspectrum onder de loep nemen, weten we of de plant daadwerkelijk al de uitgestraalde energie kan gebruiken en/of de lamp het juiste vermogen heeft voor je kweekoppervlak. Wil je een woordje uitleg over de spectra van bepaalde types lampen, vooraleer je een aankoop overweegt, neem dan gerust contact met ons op. 

Licht behoefte per levensfase 

Een plant heeft in verschillende levensfases verschillende lichtbehoeften. Zo gaat hij tijdens de groei vooral blauw licht nodig hebben en rood licht tijdens de bloei. LED fabrikanten hebben verschillende visies bij het samenstellen van het spectrum van hun LED kweeklampen. Zo gaan sommige producenten zich vooral richten op een combinatie van rood en blauw, wat vooral de absorptiehoogtepunten van de plant belicht. Vaak worden deze kleuren aangevuld met overkoepelende kleuren zoals warm en cool white, UV en IR om het volledig spectrum te voorzien. Vaak kleurt het uitgestraalde licht paars. 

Andere producenten baseren zich dan weer op het spectrum van de zon. Hierbij worden alle golflengtes binnen het nuttig spectrum voorzien zoals de zon dit al miljoenen jaren doet. Daarom zullen deze lampen een wit/geel licht uitstralen wanneer ze ingeschakeld zijn. 

Bij beide visies is het resultaat effectief. Het verschil zit’m in de hoeveelheid per golflengte (kleur) dat uitgestraald wordt. Vaak gaan dan ook de full spectrum kweeklampen iets meer verbruiken ten opzichte van de specifiek samengestelde lampen. Dit wordt dan weer gecompenseerd door de toename van ondersteunende hormonale processen binnen de plant door de uitbreiding van het spectrum. 
Ook zijn er fabrikanten die beide visies combineren door zowel full spectrum led’s en specifieke led’s te voorzien in een toestel. Vaak zijn deze lampen eveneens voorzien van een groei- en bloeiswitch zodat het spectrum kan aangepast worden tijdens het verloop van de kweek. 

En dan zijn er ook nog merken die led kweeklampen maken die zich speciaal richten op een bepaald stadium in de levenscyclus van de plant. Daarbij kun je denken aan een lamp die overwegend blauw licht geeft voor planten die alleen maar hoeven te groeien of een lamp die overwegend rood licht geeft en daarmee vooral nut heeft tijdens de bloeifase. 

Waarschijnlijk weet je zelf al wel waar de kweeklamp waarnaar je op zoek bent aan moet voldoen. Om het je wat makkelijker te maken om op deze website snel te kunnen zien met welk soort spectrum de lampen zijn uitgerust, hebben we onderscheid gemaakt tussen vier verschillende spectrumcategorieën. Je kan aan de hand van het keuzemenu gemakkelijk op dit criterium selecteren. We hopen het je daarmee makkelijker en duidelijker te maken, zodat je sneller kunt zoeken naar een led kweeklamp die voldoet aan jouw wensen. 

Hieronder vind je de vier spectrumcategorieën:

Groei Kweekampen met een groeispectrum geven overwegend blauw licht en zijn eigenlijk alleen geschikt voor planten die alleen maar moeten groeien en niet hoeven te bloeien. Het groeispectrum is daarmee ook uitermate geschikt om jonge plantjes mee op te kweken.

groei-spectrum

Ontdek onze Groeilampen


Bloei Kweeklampen met een bloeispectrum geven overwegend rood licht en zijn vooral bedoeld om maximale bloeikracht over te brengen op de plant. Lampen met een bloeispectrum hebben dus pas later in de levenscyclus van de plant echt nut en zijn uitermate geschikt om extra bloeikracht te geven in de bloeifase.

bloei-spectrum

Voor specifieke Bloeilampen verwijzen we graag naar de Full spectrum lampen. Een extra set bloeilampen kopen zorgt enkel voor meer kosten terwijl de full spectrum lampen optimaal zijn voor het gebruik in alle levensfases.

Full Spectrum led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en zijn uitgerust met voornamelijk blauwe en rode LED’s vaak met toevoeging van specifieke golflengtes zoals UV en Infrarood. Deze kweeklampen geven een voor het oog paars licht.

fullspectrum

'Old School' Full spectrum lampen zijn enkel verkrijgbaar in grote oplagen. Dit omdat deze als toevoeging worden gebruikt in serres bijvoorbeeld wanneer er niet genoeg fotosynthetische energie uit het daglicht kan gehaald tijdens de donkerdere maanden. Ze focussen vooral op de fotosynthetische absorptiehoogten. Je aanvraag indienen kan hier. Voor end-to-end kweeklampen raden we dus Full spectrum + lampen aan..

Full Spectrum + led kweeklampen zijn geschikt voor de gehele levenscyclus van de plant en maken gebruik van alle kleuren van de regenboog. Deze kweeklampen geven een voor het oog wit/geel licht. De meeste kweeklampen zijn bovenop nog voorzien van extra specifieke blauwe en rode led diodes om de fotosynthese nog extra te versterken. De meeste lampen in ons aanbod bevatten een full spectrum+. Dit omdat deze de beste groei mogelijk maken, maar je ook vooral de beste opbrengst geven.

fullspectrumplus

Ontdek onze Full Spectrum +

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over de verschillende kleurenspectra of over led kweeklampen in het algemeen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!
Beoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Alles over kweken met LED