>

Proefopstelling Landbouwschool Merchtem: Invloed van golflengtes op de groei bij slaplanten

Proefopstelling Landbouwschool Merchtem 

Binnen de agro-industrie is de ontwikkeling van LED kweekverlichting één van de belangrijkste doorbraken van de laaste jaren. Omwille van de hoge energieprijzen wordt de belichting van kassen met traditionele hoge druk natrium lampen minder en minder rendabel. Verder kan men doormiddel van specifieke golflengten, processen binnen de plant sturen zodat de productie efficiëntie verhoogt. Er lopen hieromtrent honderden onderzoeksprojecten over gans de wereld. Bij de landbouwschool Merchtem is dit uiteraard niet anders.Guy Smets (Ledgrowers.be): 
Als eigenaar van Groeilampenshop.be steun ik graag onderzoeksprojecten omtrent LED kweekverlichting. Zelf onderzocht ik tijdens mijn studies Biotechnologie 'de invloed van verschillende golflengten op de groeiontwikkeling van calli bij de suikerbiet'. Dit vond ik uitermate fascinerend waardoor ik na enkele jaren berusting en verdere specialisering Groeilampenshop heb opgestart. 
Voor de landbouwschool Merchtem hebben we 4 LED kweeklampen speciaal op maat ontwikkeld. Hierdoor kan er relevante info verzameld worden omtrent de groei van planten in relatie tot de gebruikte golflengten. De karakteristieken van de lampen zijn zo gekozen zodat er duidelijk verschil is tussen de golflengten binnen eenzelfde kleurgroep en/of het ganse spectrum.

1 lamp bevat rood: 660nm
1 lamp bevat combi rood: 630nm + 660 nm
1 lamp bevat blauw: 440 nm
1 lamp bevat combi blauw: 440nm + 460nm
1 lamp als referentie met full spectrum

gip-014

De kweekopstelling

Pauline C. is alvast de gelukkige die dit project tot een goed einde mag brengen. Samen met haar begeleider heeft ze een kweekkast ontwikkeld die verdeeld is in 4 gelijke delen. Belangrijk hierbij is dat het licht van de verschillende componenten niet kan doordringen naar een ander deel. Let eveneens op de witte binnenbekleding van elk compartiment. Dit is namelijk de meest efficiënte bekleding naar de reflectie van het licht toe. 
Een huis-tuin- en keukensla werd gedurende 2 weken opgekweekt onder dezelfde condities. Hierna zijn de slaplanten in hun specifieke omgeving geplaats.


Op de resultaten wachten we nog even (Guy Smets Ledgrowers.be)

Wil u in het kader van de lessen tuinbouw, biotechnologie eveneens een leuke proefopstelling realiseren. Wij helpen hier graag bij. Contacteer ons vrijblijvend via het contactformulier

Wil u als eerste op de hoogte zijn van spectaculaire kortingen of nieuwe producten?

Nieuwsbrief ontvangen

E-mailadres CheckBeoordelingen

Er zijn geen beoordelingen gevonden.


Alles over kweken met LED